قبرستانهای دشت بزرگ میمیرند

قبرستان‌های دشت بزرگ می‌میرند!

سرویس : استان ها - خوزستان

عضو انجمن دوستداران میراث فرهنگی دشت‌ بزرگ، گفت: خَاستگاه دشت ‌بزرگ در طول سالیان گذشته جابه‌جا شده و این جابه‌جایی در طول 4000 سال گذشته صورت گرفته تا به دشت بزرگ کنونی رسیده است.

"هرمز سهیلی" در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) در خوزستان، اظهار کرد: دشت‌بزرگ قبلا در ورودی تنگ عقیلی و در کنار رودخانه بوده اما خاستگاه اصلی آن و اجداد دشت‌بزرگی‌ها در حد فاصل کوه فدلک و تنگ عقیلی قرار داشتند و این کوه شوشتر را از دشت ‌بزرگ جدا می‌کرد.

سهیلی توضیح داد: به مرور زمان که انسان‌ها از کوه‌ها به دامنه کوه‌ها روی آوردند مردم دشت ‌بزرگ نیز از آن‌جا جابه‌جا شدند و به "ده گپ" رفتند؛ جایی که بیش‌ترین حفاری‌های غیرمجاز در آن صورت گرفته است. در "ده‌ گپ" نیز قبرستان‌های بسیار قدیمی وجود دارد.

این دوستدار میراث فرهنگی فرهنگی خاطرنشان کرد: بعد از "ده گپ" آن‌ها دوباره مهاجرت کردند و به دشت بزرگ کنونی البته در قسمتی به نام "قلعه باباکوهی" آمدند که این قلعه بعدها به علت فرسایش رودخانه تخریب شد.

وی گفت: در نقطه اولیه‌ای که دشت‌ بزرگی‌ها در آن جا بودند آثاری مانند قدیمی‌ترین قبرستان‌های دشت ‌بزرگ پیدا شد که بخشی از این قبرستان‌ها در اجرای "طرح طوبی" تخریب شد. به همین دلیل شورای دشت‌ بزرگ درصدد است که از تخریب بخش دوم این قبرستان‌ها جلوگیری کند.

او گفت: تا دهه 60 در این قبرستان‌ها کوشک‌هایی وجود داشت که در بالای قبرها قرار می‌گرفت اما متاسفانه به علت فرسایش و عبور عشایر از آ‌ن ‌جا از بین رفتند.

سهیلی اظهار کرد: اکثر قبرستان‌های قدیمی دشت‌ بزرگ در محوطه "ده‌گپ" هستند که به خاطر حفاری‌های غیرمجاز بسیاری که در آن محل صورت گرفته از شکل ظاهری خود خارج شده‌اند. البته کارشناسان میراث فرهنگی چندین بار از آن منطقه دیدن کردند.

وی ادامه داد: تعداد دیگری از قبرستان‌های قدیمی دشت بزرگ در منطقه "سرجاکه" قرار دارد که این قسمت را می‌توان از جمله خاستگاه‌های اجداد دشت‌ بزرگی‌ها نام برد. این قبرستان‌ها هنوز به ثبت نرسیده‌اند.

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد